Ofte stilte spørsmål

Du sitter sikkert med en mengde spørsmål om skolen vår, som for eksempel om studieavgift, lengde på skoledagen og hvor mange studenter som går her. Her kan du lese våre svar på det mange lurer på.

maling - fargemodul

1. Hvorfor bør jeg velge Ålesund kunstfagskole?

Hos oss tilegner du deg kunnskap og praktiske ferdigheter som er nyttige for alle yrker hvor man jobber med visuell utforming, fargebruk, kommunikasjon og ideútvikling. Noen av våre studenter går her for å utvikle sin egen karriere, uten videre skolegang etter studiet ved Ålesund kunstfagskole. For disse studentene er erfaringer de får fra prosjekter viktig lærdom. Andre bruker studiet for å komme inn på kunst- eller designhøyskoler, arkitekthøyskoler og lignende. For dem er det svært nyttig med besøk og omvisning hos høyskoler. Dette står på agendaen under førsteklassen sin studietur.

Ellers har vi dem som allerede har et yrke men som utvider kompetansen sin her hos oss. Vi finner lærere, førskolelærere og sykepleiere blant de som har tatt to år hos oss som en tilleggsutdannelse. Sist, men ikke minst; studenten som tar et avbrekk fra en helt annen yrkesretning, og ser på de to årene ved Ålesund kunstfagskole som en investering i seg selv. Hvilken student er du?

2. Kan jeg ta en bachelorgrad hos dere?

Du kan bygge på utdanningen ved Ålesund kunstfagskole til en bachelor i kunst eller design. Dette er mulig gjennom samarbeidet vi har med Duncan of Jordanstone College of Art & Design i Skottland. I Skottland er en bachelorgrad fireårig, så om du ønsker å gå denne veien må du fullføre to år hos oss, så kan du søke rett til tredje året hos DJCAD. Linjer du kan søke deg inn på der er Fine Art, Art and Philosophy, Animation, Jewellery and Metal Design, Textile design, Graphic Design og Illustration. Med fullført løp hos oss kombinert med bestått utdanning i Skottland vil du få en BA i Fine Art eller BA i Design. Les mer om bachelormuligheten her.

jente tegner

3. Hva er en fagskole?

Svært mange lurer på hva en fagskole egentlig er, og hvordan denne skoletypen skiller seg fra høyskole eller universitet. Fagskoleutdanning er en kort, yrkesrettet utdanning som bygger på vidaregående opplæring eller realkompetanse. Du kan oppnå generell studiekompetanse på grunnlag av fagskole. Du kan lese om fagskoler og studiekompetanse på sidene til Samordna opptak.

4. Hvor lang er en typisk skoledag?

Skoledagen vår går fra klokken ni til tre. Dette er obligatorisk oppmøtetid med undervisning i to bolker. Disse går fra 9.00 til 11.30 og fra 12.30 til 15.00. Vi forventer at dere bruker skolen ut over kveldene og i helgene. Dere får egen nøkkel og kan låse dere inn og ut fra sju om morgenen og frem til elleve om kvelden.

Glade studenter5. Hvor langt er skoleåret, da?

Vi har et toårig utdanningsløp, og skoleåret vårt varer fra august til juni. Det betyr at du får en skikkelig lang sommerferie hvor du kan hente inspirasjon og hvile ut!

6. Hvor mange studenter blir vi dette året?

Vi tar inn rundt 20 studenter hvert år. Det nøyaktige tallet kan variere noe fra år til år og er avhengig av både mengden på kvalifiserte søknader og størrelsen på andreklassen. Til sammen utgjør første og andre klasse rundt 40 studenter. Les mer om fordelene med en liten skole er her.

7. Drar vi på studiereiser? 

Ja! Både i første og andre klasse. Førsteklassen drar på vårsemesteret til en norsk by, for eksempel Oslo eller Bergen. Her er fokuset utstillinger, kunst, arkitektur og design. Andreklassen reiser til en kulturby i Europa i løpet av høsten. På lista over storbyer vi har besøkt finner vi London, Berlin og Venezia. Her ser vi an hvor det skjer mest spennende ting kulturelt sett akkurat dette året. Tidligere har vi blant annet besøkt Veneziabiennalen og Documenta i Tyskland. Les mer om studiereisene våre her.

8. Hva må jeg betale i studieavgift og materialpenger ved Ålesund kunstfagskole?

Studieavgiften for et skoleår er per i dag kr 43.000,-. Den betales i to omganger, med kr 21.500,- hvert semester. Materialpenger på kr 2.000,- pr semester kommer i tillegg til dette. For materialpengene kjøper skolen inn utstyr og materialer som er nødvendig for gjennomføring av kursene som holdes av skolen. Dersom en student ønsker ekstra materialer og utstyr er dette opp til den enkelte. Skolen har noen stasjonære Mac-er stående rundt omkring i lokalene, men studenten må likevel ha tilgang til egen laptop. Eget kamera er også viktig å ha. På studiereisene er der en egenandel på maksimalt kr 2.000,- for første klasse og kr 4.000,- for andre klasse. Les mer om hva du får igjen for studieavgiften og materialpengene her.

student keramikk

9. Har noen kjente kunstnere studert hos dere?

Våre tidligere studenter finner du overalt i landet og verden ellers. De driver med mye forskjellig! Her kan du lese om noen av de som nå er utøvende kunstnere eller har gått videre til bransjer som arkitektur, design og animasjon. Dersom det er tidligere studenter du gjerne vil lese om er det flott om du tipser oss!

10. Hva kan jeg finne på i lille Ålesund?

Ålesund er litt av en kulturby, og regionen er viden kjent for sine naturopplevelser. Les mer her om hva du kan finne på og hvordan du får et godt studentliv hos oss.