Fresco

Det mest spesielle du finner hos oss er en egen avdeling for fresco. Å bli frescomaler eller å kunne restaurere fresker krever mange år med trening. Men hos oss kan du få den første smaken

Fresco

I fresco må man både være håndverker og kunstner. Her murer student Jonas Juliebø

Ålesund Kunstfagskole har noe som ingen andre har; vi har en egen avdeling for fresco. Fresco er en eldgammel murmalingsteknikk. Vårt fokus er både på å lære bort teknikkene og prosessene rundt fresco, men samtidig å modernisere uttrykket for å gjøre det relevant i dag. Visste du at man kan jobbe med graffiti/street art i fresco?

Kurset vi gir er en smakebit. For å virkelig kunne fresco må du jobbe med det i mange år. Du må ha inngående kunnskap om materialene, hvor de kommer fra og hvordan de tilberedes. Du må ha innøvd løftet, lempet, siktet og rørt. Du må kunne se grovhet på sand. Du må kunne legge på murpuss i flere sjikt, og vite at underlaget er det rette. Du må kunne dine pigmenter og forstå hvordan disse reagerer med kalkpussen. Du bør være lett og elegant med penselføringen… og du bør elske kalk. Slikt tar jo tid. Men alt begynner ett sted og hos oss kan du få den grunnleggende innføringen i fresco. Stikkord: Materialkunnskap. Kalk og sand. Blanding av mørtel og muring av to-sjikt med masse. Planlegging av arbeidsprosess. Erfaring med det fysiske arbeidet. Pigment og lavering. Og aldeles nydelige farger.

.. og, vi har trolig europas mest engasjerte frescomaler som lærer Bent Erik Myrvoll. Les gjerne om freskoutforskningen han gjør her.